Keuzes

Welke master ga je volgend jaar doen? Dat is een vraag die ik nu geregeld krijg van mensen om me heen, niet alleen studiegenoten maar ook vrienden, kennissen familie waarvan ik niet eens wist dat ze wisten dat ik bijna klaar ben met mijn bachelor. Niks mis mee hoor die interesse, super leuk juist. Helaas heb ik niet het idee dat het interesse is in het feit in mij persoonlijk, maar ik merk op dat mensen vooral benieuwd zijn naar keuzes die je maakt in het leven. Dit komt doordat keuzes ons in het algemeen interesseren, want keuzes zijn het enige wat mij onderscheid van iemand die verslaafd is of iemand die verpleegster of huisarts is. Uiteraard spelen hierbij je DNA en je interesses ook een rol, maar in principe als ik het zou willen zou ik het kunnen doen.

Toch bijzonder dat de kleine keuzes die je maakt in het leven eigenlijk zo bepalend zijn, zo is het ook van belang of je kiest voor in de ochtend wel of niet ontbijten of wel of niet met de fiets gaan. Het zijn de kleine keuzes die maken wie we zijn. Helaas hebben wij op die kleine keuzes veel minder invloed dan we denken, eigenlijk zijn dit allemaal gewoontes waar we eigenlijk al in geprogrammeerd zijn. Deze zijn dus niet zo makkelijk te beïnvloeden als het lijkt.

Maar goed ik dwaal af van mijn verhaal, want wat ik eigenlijk wou benoemen is vooral het kiezen op grotere schaal. Denk hierbij aan het kiezen welke studie je wilt gaan doen, waar je wilt gaan werken of waar je gaat wonen. Keuzes maken in het leven is een heel belangrijk voor waar je uiteindelijk terecht komt en of je gelukkig bent of niet. Nou denken jullie vast moet jij ons iets vertellen over keuzes terwijl jij de persoon bent die juist niet kan kiezen. Hierop zou ik zeggen dat je een goed punt hebt, maar mensen vergissen zich in het feit dat ik niet kan kiezen. Keuzes maken is misschien niet mijn sterkste punt, maar het kiezen voor een leven waarbij ik het druk heb en veel doe is ook een bewuste keuze die ik maak. Ik kan er ook voor kiezen om minder te doen en mezelf af en toe een avondje netflix te gunnen, maar dat doe ik bewust niet. Verder maak ik ook echt wel keuzes in prioriteiten van de verschillende dingen die ik doe, want als het erop aankomt en het wordt echt allemaal te druk dan moet je niet eerst nog super veel tijd kwijt zijn aan denken hoe je het nu gaat aanpakken. Je moet je keuzes dan eigenlijk al klaar hebben staan en zeker weten dat je ook achter de keuzes staat die je maakt.

Ik denk dat goede keuzes maken en hier ook volledig achter staan de key is tot een gelukkig leven, maar dat het ook weer niet zo is dat als je één verkeerde keuze maakt je gelijk afgeschreven bent. Je moet jezelf niet te hard straffen als je een keer een foute keuze maakt en we zouden ook elkaar dan niet zo hard moeten afstraffen. Het is niet zo dat er maar één weg is voor jou om gelukkig te worden, je hebt verschillende keuzemogelijkheden die kunnen leiden tot je geluk. Denk daarom niet uren/weken/maanden na over of je keuze wel goed is of niet, want blijkt hij niet goed te zijn dan kan je dat altijd nog wel op een manier rechtdraaien!

De wereld vergaat niet op een aantal foute keuzes dus doe wat goed voelt en waarbij je je nu oke voelt en dan komt de rest vanzelf en mag het niet vanzelf komen heb je altijd nog de keuze om er iets aan te doen ;)