Ter nagedachtenis aan Jan Meijer

Wij betreuren zeer dat 19 juni jl. voormalig docent Jan Meijer is overleden. Jan was voor de studie MNW en voor de studievereniging Mens een waardevol persoon die veel heeft bijgedragen.

Jan behoorde tot de Fysica Medische Technology (FMT) afdeling op het VUmc, waarbij hij zich hard inzette voor de medische wetenschap. Dit deed hij voornamelijk op het gebied van Bio-impedantie, waarvoor hij in 2016 de Herman P. Schwan Award in ontvangst mocht nemen. De inzet en gedrevenheid van Jan was ook terug te zien in o.a. de deelname als proefpersoon aan onderzoeken van studenten en collega’s.

Verder was hij ook erg betrokken bij het onderwijs. Zo maakte Jan deel uit van de Onderwijscommissie van de afdeling FMT en gaf hij het eerstejaars vak “Natuurkunde en Gezondheid”. In de laatste jaren was er tevens een nieuwe opzet van het honours programma waarbij zijn vak fungeerde als stervariant zodat eerstejaars al kennis konden maken met het honours programma. Hierbij was Jan erg behulpzaam en betrokken bij studenten die hier vaak veel vragen over hadden. Hij was altijd bereid alle vragen te beantwoorden en hier apart tijd voor vrij te maken.

Niet alleen bij dit vak maar gedurende de hele studie bleef Jan altijd erg betrokken bij de studenten en hij was van mening dat het belangrijk was om studenten niet als nummertjes te zien, daarom hing het smoelenboek van de studie dan ook op zijn prikbord. Ook bij het bachelor project was Jan een erg betrokken docent en stagebegeleider, maar ook als tutor. Deze betrokkenheid is een zeldzaamheid bij de meeste docenten die relatief weinig colleges geven.

Bovendien was Jan ook nog eens zeer betrokken bij de studievereniging en de voorlichting. Zo maakte hij deel uit van de organisatie rondom matchingsdagen en familiedagen en als er iets aan hem gevraagd wordt was hij altijd bereid om te helpen.

Jan was een zeer toegewijde en betrokken docent die zich bezig hield met wat hij belangrijk vond. Wetenschap en onderwijs stonden hierbij zeker hoog op zijn lijstje en wij zijn dan ook erg dankbaar dat Jan deel heeft uitgemaakt van de studie MNW waaraan hij veel heeft bijgedragen.

Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Jan.

Jannes Hendrikus Meijer
Jan

* Amsterdam, 23-08-1950 † Amsterdam, 19-06-2017