Is een functie als Penningmeester of Commissaris Intern iets voor jou?

Beste allen,

Deze week is de taak aan mij om jullie te vertellen over twee functies die ik op dit moment vervul in het bestuur der S.V. Mens. Deze functies zijn Penningmeester en Commissaris Intern, allereerst zal ik beginnen met Penningmeester vervolgens zal ik na Commissaris Intern nog mijn algemene bevindingen van het bestuursjaar kort toelichten.

Als Penningmeester ben je verantwoordelijk voor het bijhouden en overzien van alle geldzaken van de vereniging. Als penningmeester hou je zowel op papier als digitaal alle geldstromen bij, voer je incasso’s uit en maak je facturen. Naast deze administratie ben je ook verantwoordelijk voor de boekverkoop, dit betekent dat je boeken besteld, contact hebt met de boekhandel, de prijs bepaald en de boeken verkoopt elke periode.

Omdat je als Penningmeester een goed overzicht hebt over het geld van de vereniging wordt er tijdens de vergadering vaak aan jou om advies gevraagd over uitgaven. Hierbij moet je een goed overzicht hebben van de huidige situatie maar ook inschattingen durven maken over toekomstige uitgaven. Vaardigheden die je als Penningmeester hebt of kan leren zijn: verantwoordelijkheid, structureel werken, plannen en durven. Voor mij was dit een erg uitdagende maar ook leuke functie om te vervullen, ik vond het leuk op de hoogte te blijven van de financien en alle administratie netjes uit te voeren.

Naast Penningmeester draag ik natuurlijk ook de functie Commissaris Intern. Binnen deze functie ben je als eerste verantwoordelijke voor alle commissies binnen de vereniging, bij contact van en naar de commissies ben jij het aanspreekpunt vanuit het bestuur. Hiernaast organiseer je ook voorzitter overleggen en persoonlijke gesprekken met voorzitters om de commissies in goede banen te leiden. Bij de verantwoordelijkheid van de commissies hoort natuurlijk ook de administratie (o.a. commissiebord, commissiebestand) die hierbij komt kijken. Naast de commissies is de Commissaris Intern verantwoordelijk voor het werkplekkenbestand (informatie over oud-MNWers met waar ze nu staan in hun carriere) en voor het OMA.

Het Orgaan der Mens Alumni is een groep van oud-leden die onze vereniging nog financieel ondersteunen, voor deze groep wordt elk jaar een diner en een borrel georganiseerd. Vaardigheden die ja als Commissaris Intern hebt of kan leren zijn: Leiding geven, sociaal, oplossingsgericht en overzichtelijk werken. Ik vind deze functie vooral erg leuk omdat je midden in de vereniging staat en heel veel sociaal contact hebt met alle voorzitters van commissies.

Ik heb nu al erg veel uit mijn bestuursjaar gehaald, je kan heel veel over jezelf leren en nieuwe competenties ontwikkelen. Daarnaast is er naast het harde werken ook ruimte voor gezelligheid en heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Al met al een ervaring die ik nooit meer ga vergeten en iedereen aan kan raden.

Mocht je nog vragen hebben over mijn functies en/of ervaringen dan kan je mij altijd contacten.

Groeten,

Koen