Dagvoorzitter & Sprekers

Sprekers uit verschillende richtingen zullen iets vertellen over hun onderzoek dat aansluit bij Personalised Medicine. Hieronder vindt u alvast een korte achtergrond over de sprekers.

 

Dagvoorzitter Dr. Fijgje de Boer
Dr. Fijgje de Boer, sociaal psychologe, heeft een achtergrond als wetenschappelijk onderzoeker in de gezondheidszorg. Ze is nu voornamelijk actief als docente. Haar belangrijkste expertise is kwalitatief onderzoek in de gezondheidszorg. Ze is verbonden aan de afdeling Metamedica (VU medisch centrum), waar onderzoek en onderwijs wordt gegeven dat als doel heeft bij te dragen aan verbetering van gezondheid en zorg door het ondersteunen van verschillende betrokkenen (professionals, patiënten, familie) middels wetenschappelijke methoden, die ontleend zijn aan de filosofie, de medische ethiek, en (kwalitatieve en interactieve) sociale wetenschappen.

Dr. Jeffrey Beekman
Dr. Jeffrey Beekman is Universitair Hoofddocent bij het Utrecht Medisch Centrum. Sinds 2008 is hij bezig met een onderzoekslijn over personalised medicine voor cystic fibrosis, oftewel taaislijmziekte, een genetisch recessieve ziekte. Hij ontwikkelt nieuwe diagnostische methoden en vertaalt gevonden pathofysiologische mechanismen naar individuele klinische toepassingen.

Meer informatie op:
Infection & Immunity Center Utrecht
UMC Utrecht

Prof. Dr. Albert van den Berg
Prof. Dr. Albert van den Berg is gespecialiseerd in nanotechnologie als sensorsystemen voor biomedische en milieu toepassingen, bij de Universiteit Twente. Zijn huidige onderzoek gaat over micro-analyse/nanosensoren, voor enerzijds medische diagnostiek en monitoring, en anderzijds het imiteren van functionaliteit van cellen, weefsel en organen op chips (hij is betrokken bjj een vijftal spinoffs op het gebied van ‘Lab-on-a-chip’), waarbij hij zich richt op toepassingen in gepersonaliseerde geneeskunde.

Meer informatie op:
Lowlands Universiteit (Youtube)
‘Lab-on-a-chip’

Dr. Anke-Hilse Maitland-van der Zee
Dr. Anke-Hilse Maitland-van der Zee is universitair hoofddocent ‘Precision Medicine’ bij de afdeling Farmacoepidemiologie en Klinische Farmacologie aan de Universiteit Utrecht. Ze is voorzitter van het Europees Netwerk Pharmacogenetics/genomics en ze is vicevoorzitter van de Special Interest Group Individualized Medicine van de International Pharmacists Organisation (FIP). Ze doet onderzoek naar het individualiseren van therapie in kinderen met astma en cardiovasculaire ziektes. Daarnaast is ze geïnteresseerd in het gebruik van biomarkers om door geneesmiddelen veroorzaakte bijwerkingen te voorspellen en natuurlijk te voorkomen.

Prof. Dr. Harry Hendrikse
Prof. Dr. Harry Hendrikse is klinisch radiofarmacoloog in het VU Medisch Centrum. Hij gebruikt PET om te kijken of kankergeneesmiddelen wel aankomen in de tumor, waarmee in een vroeg stadium bepaald wordt of een geneesmiddel aan slaat bij een individu. Op 13 maart oreerde hij met de uitspraak: ‘Het gebruik van PET-imaging met radioactief gelabelde geneesmiddelen geeft de mogelijkheid om het juiste geneesmiddel, in de juiste dosering, op het juiste tijdstip, aan de juiste patiënt toe te dienen. Personalized medicine, ofwel farmacotherapie op maat, in optima forma!’

Meer informatie op:
Meer informatie over de oratie

Prof. Dr. Hans Westerhoff
Prof. Dr. Hans Westerhoff is een systeembioloog en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Manchester. Hij heeft meegewerkt aan de biochemische routekaart, waarmee bekeken kan worden voor wat voor ziektes een individu aanleg heeft. Ook kan er kan bekeken worden welke diëten geneesmiddelen kunnen vervangen.

Meer informatie op:
Universiteit van Amsterdam
Pauw en Witteman op 4 maart 2013