Hoe een aap de stroom in Kenia afsluit

Het is weer zondag, dat betekent dat het helaas morgen weer maandag is en dat het weekend dus bijna voorbij is. Genoeg reden om iets te zoeken dat je opvrolijkt. Vandaar dat we vandaag een verhaaltje gaan vertellen over een lief schattig aapje dat toch wel de dag van aardig wat Kenianen wist te verzieken.

Het aapje was een vervet. Dat is een aapsoort die voorkomt tussen Ethiopië en Zuid-Afrika. Voor de mensen die niet weten waar Kenia ligt, het ligt daar tussenin. Deze aap wist over de daken te klimmen van het Gitaru Power station. De grootste hydro-elektrische energie centrale van Kenia. Hier wordt ten minste 10% van de Keniaanse energie opgewekt uit de dam die bij de centrale gebouwd is. De aap viel tijdens zijn escapades op de transformator die het vervolgens begaf waardoor ook alle andere transformatoren uitvielen.

Gevolg is dat er op nationale schaal een stroomstoring plaatsvond en er duizenden mensen zonder stroom zaten. Pas na 4 uur was dit probleem opgelost.

Overigens heeft de aap het gewoon overleeft en heeft de dierenbescherming hem meegenomen. Hieronder een foto van de desbetreffende aap.

bron: KenGen Kenya