Meest gestelde vragen (en antwoorden) over een bestuursjaar

– Hoeveel tijd ben je kwijt met bestuur?
Het is per functie afhankelijk hoeveel tijd je kwijt bent met bestuur en hoeveel je zelf betrokken wilt zijn bij activiteiten en broertjesverenigingen. Daarnaast zijn er altijd drukke weken en minder drukke weken. Je bent er gemiddeld evenveel tijd mee kwijt als een normaal bijbaantje. Het is erg belangrijk om je te realiseren dat je een bestuursjaar naast je studie doet, dus je kan gewoon je colleges volgen en bestuurszaken daaromheen plannen. In uitzonderlijke gevallen zal er iets overlappen, maar er zitten ook nog andere bestuursleden in je bestuur die jou dan kunnen opvangen. Je doet het bestuur met z’n allen, dus er is altijd wel iemand die het minder druk heeft.

– Hoeveel aanwezigheid wordt er van je verwacht?
Er wordt van je verwacht dat je aanwezig bent bij de wekelijkse bestuursvergadering. Je moet streven hier altijd bij te kunnen zijn, maar deze vergadering plan je ook samen, meestal voor een hele periode lang. Het kan natuurlijk alsnog voorkomen dat je onverwachts niet kunt.. Daarnaast is de aanwezigheid afhankelijk van de afspraken die jij met je bestuur maakt. Alle activiteiten van Mens zijn leuk om bij aanwezig te zijn, maar het is niet verplicht, tenzij jullie dit verplicht stellen binnen jullie bestuur. Daarnaast zijn alle borrels en constitutieborrels ook vrijblijvend.
Er zijn evenementen die door het bestuur worden georganiseerd, zoals Mens-lunches en buluitreikingen. Voor de uitstraling als bestuur, is het erg handig hierbij je gezicht te laten zien.
Ook hier geldt dat het zeker voorkomt dat iemand niet kan en dan vangen anderen dat op.
Je moet ook ongeveer 2 keer per week de Mens-kamer openen of sluiten. Het openen is om 08.30u en het sluiten om minimaal 17.30u, dit mag dus ook later.
Je moet er wel naar streven zoveel mogelijk aanwezig te zijn, want het is ook gewoon erg leuk om als groep vaak aanwezig te zijn en dingen samen te doen.

– Hoeveel bedraagt de bestuursbeurs?
De huidige bestuursbeurs voor S.V. Mens bedraagt momenteel 8750 euro voor het gehele bestuursjaar. Dit bedrag deel je tussen alle bestuursleden. De bestuursbeurs kan veranderen afhankelijk van de regels de VU. Het is een erg mooi bedrag dat je krijgt, maar je doet een bestuursjaar niet echt voor het geld. Je moet het vooral doen, omdat je het leuk vindt en jezelf wilt ontwikkelen.

– Welke vaardigheden moet je voorafgaand aan het bestuur bezitten?
Een bestuursjaar is er vooral voor bedoeld om heel veel te leren en je steentje bij te dragen aan de vereniging. Dit betekent dat er niet echt vaardigheden zijn die je perse moet bezitten, want alles is te leren. Als je gemotiveerd bent en bereid met om hard te werken met een groep en iets moois neer te zetten voor de vereniging, is dat in principe genoeg.
Natuurlijk is het wel handig als je bijvoorbeeld affiniteit met geld hebt als je Penningmeester wilt worden. Of leiding durft te geven en niet bang bent om voor grote groepen te praten als je Voorzitter wilt worden. Maar dit zijn allemaal prés en geen vereisten.

– Hoe kom ik erachter welke functie ik wil doen?
Op de Mens-site en facebookpagina S.V. Mens staat informatie over de bestuursfuncties in de vorm van blogs. Daarnaast hangen er posters in de Mens-kamer. Praat vooral heel veel met het huidige bestuur over de verschillende functies. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog een sollicitatiegesprek, waarin je samen met de SollicitatieCommissie alle functies gaat langs lopen. Dus het is helemaal niet erg als je nog niet precies weet welke functie je wilt doen.

– Wat zijn voor- en nadelen van het bestuur?
Voordelen:
– Je leert ontzettend veel bij
– Samenwerken in een groep
– Professionele houding
– Plannen
– Nieuwe skills binnen en buiten jouw functie
– Met tegenslagen omgaan
– Het echt kunnen genieten van dingen die goed gaan.
– Je leert heel veel nieuwe mensen kennen
– Het staat goed op je CV
– Netwerk uitbreiden
– Ontwikkeling als persoon
– De rol van groepsdynamiek bij lange samenwerking

Nadelen:
– Het is druk i.c.m. je studie en je sociale leven
– Het openen van de Mens-kamer om 08.30 is niet iedereens favoriet
– Soms kom je jezelf enorm tegen doordat je bijvoorbeeld niet goed gepland hebt, of een totaal andere mening hebt dan iemand anders.
– Je maakt soms hele lange dagen
– Je kunt niet altijd alles doen wat je zou willen (prioriteiten stellen is dus weer iets wat je leert)

Als je nog meer vragen hebt, laat ze dan weten en dan zullen wij erop antwoorden!