Nutteloze skills? Ga twee bestuursjaren doen!

Ja daar zit je dan, twee jaar later lang nadenkend over wat je gaat schrijven in je allerlaatste bestuursblog. Ik heb het zelfs wat uitgesteld (sorry Maartje) omdat ik het gewoon echt niet wist. De twee jaren zijn allebei in sneltreinvaart voorbij gegaan en het is raar dat ik de laatste halve maand inga. Ik kan uren volschrijven over sentimentele dingen, maar ik heb besloten dat niet te doen. In plaats daarvan ga ik gewoon heel even met jullie delen wat ik zo leuk heb gevonden aan mijn twee bestuursjaren en waarom ik het iedereen zal aanraden.

Twee jaar terug was ik 19 jaar en begon ik aan een bestuursjaar als jongste van de groep. Ik kan ook zeggen dat ik erg onvolwassen was en als typische ADD’er een spanningsboog had van slechts 4 minuten. Dit is ook de reden dat ik nooit naar college ging en niemand mij echt geschikt vond om het bestuur in te gaan, laat staan als voorzitter. Door het jaar heen leerde ik mezelf kennen op een veel betere manier. Dit is voor later echt een voordeel want je weet precies wat je sterke en zeker ook je minder sterke punten zijn. In het tweede bestuursjaar kon ik eindelijk aan de slag met wat ik in het eerste jaar heb geleerd en dit heeft voor mij heel goed uitgepakt.

Maar dit klinkt allemaal super cliché en ik zal je ook vertellen wat ik nog meer leerde in het bestuur:

 1. Hoe je met twee personen drie winkelwagentjes in de metro kan vervoeren
 2. Hoe snel je met een hondje kan skateboarden en hoe hard je op je bek kan gaan
 3. Een hele fles rode wijn atten
 4. Rode wijn ontwijken
 5. Hoe je jezelf belachelijk kan maken voor groepen mensen
 6. Hoe je een menselijke curling kan zijn
 7. Hoe veel klein grappen bestuursleden kunnen bedenken (best veel)
 8. Hoe je een koelkast in je eentje vervoert en in en uit de auto tilt
 9. Hoeveel leuke lunchgerechten er zijn
 10. Hoe je eten voor meer dan 50 mensen kan maken met weinig bestuursleden
 11. Hoe goed je weerstand kan zijn voor vies bestek
 12. Hoeveel leuke plekken er op de VU zijn en wat voor doolhof met onontdekte plekken de kelder is
 13. Hoe onbelangrijk slaap eigenlijk is
 14. Hoe onbelangrijk zonlicht is
 15. Hoeveel bierkratten je kan tillen in one go
 16. Hoe je grappige gedichten schrijft
 17. Hoe goed ik kan bluffen
 18. Hoe levendig de VU is na 6 uur
 19. Hoe benaderbaar docenten zijn
 20. Hoeveel je kan bereiken in een dag
 21. Een agenda bijhouden
 22. To-do lijsten bijhouden
 23. Koffie zetten met een oud koffieapparaat (oke nog steeds niet altijd even goed)
 24. Hoe je snel dingen goedkoop kan repareren (duck-tape of touw werkt vaak tijdelijk prima)
 25. Vroeg opstaan (maar echt heel vroeg)
 26. Hoe luid mijn stem kan zijn

Er zijn vast nog meer dingen die ik geleerd heb in mijn bestuursjaar, maar dit is even het eerste wat in mij opkomt. Natuurlijk zijn er ook nog dingen die ik niet heb geleerd in mijn bestuursjaar:

 1. Sleutels bij me houden
 2. Telefoon bij me houden
 3. Snel antwoorden op whatsapp
 4. Mijn eigen mail bijhouden (wel bestuursmail)
 5. Reëel plannen
 6. Bier snel atten
 7. Hoe ik mezelf kan opwarmen

Er zijn nog veel meer dingen die ik niet heel goed kan, maar ik wil mezelf natuurlijk niet teveel kleineren.

Natuurlijk heb ik ook serieuze dingen geleerd als hoe je je professioneel opstelt en hoe je goed kan praten voor grote groepen, hoe je leiding kan geven, hoe je mensen motiveert en nog heel veel meer! Als je echt een keer wilt weten wat er allemaal te leren valt, laat het me dan natuurlijk weten en dan vertel ik het je met liefde. Voor nu ben ik heel blij dat ik twee jaar gedraaid heb en het nog steeds niet zat ben en dat ik twee hele leuke besturen heb gehad! Deze mensen zijn oprecht vrienden voor het leven en ik ga bestuur 17 heel erg missen als ik ze niet meer zo goed als dagelijks ga zien. Zij hebben het voor mij echt heel leuk gemaakt en met andere mensen had ik een tweede jaar zeker niet willen doen!

Ik hoop dat S.V. Mens een levendige vereniging blijft en de lijn voortzet die in de afgelopen twee jaar is uitgezet. Ik ga het heel erg missen om voorzitter te zijn van deze prachtige vereniging, maar ik heb alle vertrouwen in Arjan en uiteraard de rest van het KB dat zij er ook iets heel moois van gaan maken in hun jaar!

Voor nu wens ik iedereen alvast een hele fijne jaarwisseling en ik hoop jullie uiteraard allemaal op de Wissel-ALV te zien!